Informació

Realitzar un intercanvi amb un institut de Dinamarca ha estat un objectiu en el que els professors portem treballant des de fa uns anys. El motiu és que el nostre institut va tenir una llarga etapa (vuit anys) de treball conjunt amb un institut d’ensenyament professional de la ciutat de Slagelse, en el marc d’un projecte de formació i pràctiques d’alumnes a empreses, i l’experiència va ser tant interessant com per intentar tornar a activar-la.

Slagelse és una ciutat de les més importants de Dinamarca, a uns 100 km de Copenhaguen i amb uns 40.000 habitants. Després de mantenir contactes amb diferents instituts i escoles de la mateixa zona hem obert una col·laboració amb l’escola Ungdomsskolen.

Per realitzar l’intercanvi cada institut selecciona un grup d’alumnes. Els nostres alumnes visiten l’institut danès, assisteixen a classes i activitats i conviuen amb les famílies dels alumnes danesos. Posteriorment, els alumnes danesos visiten el nostre institut, assisteixen a diferents classes i activitats i conviuen amb les famílies dels nostres alumnes.

Per al curs 2014-2015 les dates de l’intercanvi seran aquestes:

  • Anada dels nostres alumnes a Slagelse: Del 16 al 23 d’octubre de 2014
  • Rebuda dels alumnes danesos a Reus: De l’11 al 18 de març de 2015

Durant l’estada a Dinamarca els alumnes van anar redactant les seves impressions i penjant fotografies de les activitats que realitzaven i les van incloure en aquest Facebook de l’intercanvi:

facebook_ico Exchange Catalonia/Denmark 2014-15


Dinamarca és un país amb una població semblant a la de Catalunya (uns 5,6 milions d’habitants) i força desconegut per a la majoria de nosaltres. Buscant informació per internet hem trobat algunes coses que ens poden ajudar a conèixer una mica com viuen els danesos i les diferències que hi ha entre la nostra societat i la seva.

És el país amb major qualitat de vida i el menys corrupte del món, amb un respecte absolut per la igualtat, la llibertat d’expressió, llibertat de premsa, drets humans i la democràcia. És el país amb els salaris més alts i també el país amb els impostos més elevats. Els seus habitants paguen orgullosos els seus impostos (poden arribar fins al 46%) ja que reben uns serveis de l’administració envejables: educació pública totalment gratuïta i d’alta qualitat, servei mèdic per a tota la població, sense peatges, subsidis d’habitatge per als salaris més baixos, un any de permís de maternitat, i una gran quantitat de serveis addicionals al ciutadà.

La firma de joguines Lego o l’ex-jugador del FC Barcelona i entrenador de futbol Mihael Laudrup són algunes entitats o persones relacionades amb Dinamarca, conegudes a casa nostra.

Hi ha un blog anomenat “lille skvat” en el que una noia/dona espanyola que viu a Dinamarca ens explica les seves vivències al nou país. Com a més interessants tenim dues entrades en les que explica què troba a faltar d’Espanya quan hi és a Dinamarca i la contrària:

També podem trobar molta informació (i molt interessant) a la Viquipèdia:

Comments are closed.