Tema 1: L’Univers i el nostre planeta

1. Dossier del tema

El dossier del tema és el document més important de les nostres classes. És un document en paper que has d’anar completant a mida que anem explicant els continguts del tema. Conté espais on has de prendre apunts del que anem explicant a classe i conté també alguns exercicis per comprendre millor el tema.
No és una fitxa més que s’hagi de completar i ja està. Serà el teu resum del tema, en el que tens agrupades totes les idees importants que hem estudiat i també el que explica a classe el professor. El pots utilitzar com a referent dels continguts més importants del tema per estudiar i, a més, molt important, serà necessari presentar-lo completat per poder fer l’examen.
acrobat Dossier de treball del tema

2. Llibre

Per a aquest tema utilitzarem com a base el llibre de text (en format paper o en format digital). Com sempre, si tens algun problema de connexió, pots utilitzar aquests documents en format PDF.
acrobat Tema 1 del llibre de text
acrobat ang Tema 1 del llibre en anglès

3. Recursos

Aquí tens una imatge sobre la configuració del Sistema Solar, com la coneixem ara. Vuit planetes i quatre planetes nans. A classe hem parlat dels tres planetes nans més coneguts: Ceres (cinturó d’asteroides), Plutó i Eris (Cinturó de Kuiper). El quart es diu Makemake, i també es troba al cinturó de Kuiper.
planets

Aquesta és una presentació que et servirà per repassar el conjunt de planetes i planetes menors del nostre Sistema Solar. Inclou també un conjunt d’imatges i altres dades sobre aquests astres. Són interessants unes imatges que comparen les dimensions de la Terra amb les de la resta de planetes del Sistema Solar.
flash El sistema Solar

Aquesta és una presentació que està ubicada a la pàgina www.latinquasar.com i que parla de la teoria bàsica per entendre com funciona un eclipse. Mostra amb detall un eclipse anular de Sol que es va veure a Salamanca l’any 2005.
flash Eclipse de Sol

Activitat extra !!!

En aquest document trobaràs informació sobre els vuit planetes del Sistema Solar. Hi ha unes quantes preguntes que, enlloc de la forma habitual de contestar-les en un full, s’han de respondre al Moodle. Et sona? Allà on fem els exàmens !!!
Entra a Moodle amb el teu usuari i contrasenya i, al bloc del tema 1, trobaràs un qüestionari semblant al que fem servir per als exàmens. Has d’escriure la informació que et demana però tranquil, que no has d’estudiar res. Pots fer el qüestionari amb el document al davant i totes les respostes estan al document.
Quan tinguis el qüestionari completat, fas envia i acaba i veuràs la teva nota. L’objectiu és treure un 10, o sigui que has de reintentar el qüestionari fins que la nota sigui 10.
acrobat ang Planet Jigsaw

Altres materials interessants:

Aquí pots veure un conjunt d’animacions Flash molt interessants:
flash Viatge de la sonda Galileo a Júpiter (NASA 1995)
flash Mars Express (Primera expedició europea a Mart)
flash El planeta Mart
flash El sistema Solar
flash Telescopis (informació sobre aquests aparells)
ang flash Planets 1 (activitats sobre planetes en anglès)
ang flash Planets 2
ang flash Planets 3
ang flash Planets 4
ang flash Joc del penjat sobre el sistema solar (en anglès)

4. Vídeos

L’any 2006 en una reunió de la Unió Astrofísica Internacional a Praga es va decidir que Plutó, que fins a les hores era considerat el novè planeta del Sistema Solar, passés a ser el primer d’una nova categoria, els anomenats Planetes Nans. Aquí teniu uns vídeos molt interessants amb informació sobre el perquè d’aquest canvi, sobre la reunió d’Astrònoms i amb fragments de les notícies que varen donar els diferents noticiaris.

La Terra gira. El pèndol de Foucault.
Recordes el pèndol de Foucault al CosmoCaixa?
Aquí tens un vídeo molt interessant per demostrar el moviment de rotació de la Terra i els models de Ptolomeu i Copèrnic. El vídeo explica l’experiment que va observar Foucault en fer oscil·lar un pèndol.
En aquesta web (http://www.elmundo.es/ciencia/pendulo/pendulo.html) podeu trobar una explicació escrita sobre aquest experiment. Molt curiós.

peli En el espacio – La Tierra
De la col·lecció En el espacio aquest és el capítol dedicat a la Terra.
Dura uns 10 minuts força interessants.

4. Webs interessants.

Una web impressionant sobre el viatge de la primera nau tripulada a la Lluna, l’Apol·lo 11. Aquesta web està allotjada al servidor del museu dedicat al president John F. Kennedy, que va ser un president que va donar un gran impuls a la carrera de l’espai als Estats Units.
Inclou imatges reals del viatge, fragments de les comunicacions entre la nau i el centre de control, imatges en vídeo i animacions per explicar la configuració del coet impulsor i dels diferents elements de la nau. Al final pots imprimir un diploma conforme has fet el recorregut virtual fins a la Lluna.
web ang We choose the moon

Comments are closed.