1. Dossier del tema
El dossier del tema és el document més important de les nostres classes. És un document en paper que has d’anar completant a mida que anem explicant els continguts del tema. Conté espais on has de prendre apunts del que anem explicant a classe i conté també alguns exercicis per comprendre millor el tema.
No és una fitxa més que s’hagi de completar i ja està. Serà el teu resum del tema, en el que tens agrupades totes les idees importants que hem estudiat i també el que explica a classe el professor. El pots utilitzar com a referent dels continguts més importants del tema per estudiar i, a més, molt important, serà necessari presentar-lo completat per poder fer l’examen.
En aquest tema el dossier està dividit en dues parts. En la resta de temes el dossier serà un document únic.
Dossier de treball del tema (Part 1-Característiques dels éssers vius)
Dossier de treball del tema (Part 2-Classificació dels éssers vius)
2. Llibre
Per a aquest tema utilitzarem com a base el llibre de text (en format paper o en format digital). Com sempre, si tens algun problema de connexió, pots utilitzar aquests documents en format PDF.
Tema 3 del llibre de text
Tema 3 del llibre en anglès
Conceptes clau
3. Pràctiques de laboratori
Una pràctica per conèixer el funcionament del microscopi.
PRA1-El microscopi
Una de les moltes pràctiques d’observació de cèl·lules que es poden fer. Observarem cèl·lules vegetals (les que trobarem a l’epidermis d’una ceba).
Per poder realitzar aquesta pràctica necessitaràs portar una ceba. Millor de les que tenen la pell exterior seca. A les botigues pots trobar unes altres cebes amb la pell exterior de color blanc (les que anomenem cebes fresques) que no ens anirien tant bé.
PRA2-Observació de cèl·lules vegetals: Epidermis de la ceba
4. Vídeos
Relacionat amb el tema, veurem a classe uns vídeos sobre els regnes que hem estudiat en aquest tema. Com sempre, els veurem a classe però els pots tornar a veure si ho necessites per completar la fitxa.
Com va començar la vida
Com són les cèl·lules
L’ADN
Cada cop que projectem uns vídeos o uns audiovisuals a classe, hauràs de completar una fitxa amb algunes dades que hi apareixen i, com sempre, la fitxa s’haurà de lliurar el següent dia de classe. Aquest és el document que has de completar:
Vídeo: Cèl·lula i genètica
Altres vídeos
A Internet hi ha una gran quantitat de vídeos interessants que pots consultar per ampliar o aprendre millor el que treballem al tema. Aniré posant aquí els que trobi més interessants.
Un vídeo en castellà sobre les parts més importants d’una cèl·lula eucariota.
La célula eucariota
Un company del curs passat, l’Arnau Guillemat, ha trobat a YouTuBe una col·lecció de 12 vídeos sobre el desenvolupament de la vida a la Terra. Els vídeos són molt interessants per veure. La col·lecció es diu: Caminando entre monstruos: la vida antes de los dinosaurios. Aquí tens els enllaços de cada vídeo.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5. Diversitat
Una activitat de reforç que és una animació Flash on has de col·locar els noms a les parts principals de la cèl·lula. Està en anglès però el vocabulari és molt senzill.
Parts of the cell
6. Altres materials
Aquest esquema et serà molt útil per estudiar com es classifiquen els éssers vius. T’aconsello descarregar-lo i imprimir-lo, i així el tindràs a mà per estudiar i per consultar-lo a classe. L’he fet jo mateix, o sigui que segur que el seu contingut serà important a l’examen.
Esquema de la classificació dels éssers vius
Un altre esquema fet per un company d’anys anteriors que també et pot servir per a entendre millor la classificació dels éssers vius.
Esquema dels cinc regnes (Martí Rehues)
A la revista científica Nature es va publicar l’any 1.953 per primer cop un treball sobre l’estructura de l’ADN. Està en anglès científic, però es tracta d’un document històric en la investigació cel·lular.
Molecular structure of nucleic acids (Revista Nature 25-04-1953)
Una animació Flash amb informació sobre la cèl·lula i l’ADN. Va simulant un microscopi i, a mida que augmentes l’ampliació, comenta el que vas veient. En anglès. Molt interessant.
Adn
Una altra animació Flash amb un divertit joc del penjat amb paraules relacionades amb les cèl·lules. En anglès.
Cells hang
Una tercera animació Flash que també és un joc de sopa de lletres amb paraules relacionades amb les cèl·lules. En anglès.
Cells wordsearch
Una web molt interessant per veure les mides de diferents tipus de cèl·lules.
Cell size and scale
Stanley Miller va ser un investigador molt important sobre l’inici de la vida a la Terra. Recorda que hem parlat d’ell a classe quan, juntament amb el seu professor Harold Urey, van demostrar la teoria d’Alexander Oparin sobre com es va iniciar la vida a la Terra.
Fa uns anys va visitar Espanya (Universitat de València) i va concedir aquesta entrevista a la revista La Recherche, de París.
Entrevista a Stanley Miller