Tema 6: Els animals vertebrats

1. Dossier del tema

El dossier del tema és el document més important de les nostres classes. És un document en paper que has d’anar completant a mida que anem explicant els continguts del tema. Conté espais on has de prendre apunts del que anem explicant a classe i conté també alguns exercicis per comprendre millor el tema.
No és una fitxa més que s’hagi de completar i ja està. Serà el teu resum del tema, en el que tens agrupades totes les idees importants que hem estudiat i també el que explica a classe el professor. El pots utilitzar com a referent dels continguts més importants del tema per estudiar i, a més, molt important, serà necessari presentar-lo completat per poder fer l’examen.
acrobat Dossier de treball del tema

2. Llibre

Per a aquest tema utilitzarem com a base el llibre de text (en format paper). Com sempre, si tens algun problema i l’has perdut o l’has deixat oblidat a l’institut, pots utilitzar aquests documents per consultar-lo.
acrobat Tema 6 del llibre de text
acrobat ang Tema 5 del llibre en anglès

3. Vídeos

Relacionat amb el tema, veurem a classe un vídeo. Com sempre, el veurem a classe però el pots tornar a veure si ho necessites per completar la fitxa.
youtube Els mamífers

I cada cop que projectem uns vídeos a classe, s’ha de completar una fitxa amb algunes dades que hi apareixen.
acrobat Fitxa de vídeo-Els mamífers

Un company de curs, l’Oriol Rehues ens ha enviat aquests vídeos sobre els orígens de la humanitat i els homínids, que són força interessants. Si vols saber més coses sobre els nostres avantpassats, aquí els tens:
youtube Los orígenes de la humanidad (1)
youtube Los orígenes de la humanidad (2)
youtube Los orígenes de la humanidad (3)

4. Altres materials

Aquí tens un parells de presentacions sobre el regne animal i sobre els vertebrats que et seran molt útils per estudiar. No deixis de veure-les.
flash El regne animal
flash
Vertebrats

Aquest document és una lectura en anglès amb unes quantes preguntes. Poden servir com a feina extra per pujar nota.
acrobat ang Worksheet – Vertebrates
word ang Worksheet – Vertebrates

En aquest tema parlem de peixos i aquests vertebrats de tant en tant apareixen per les cuines de les nostres cases abans d’acabar als plats. Quan el tenim a la cuina, abans de preparar-lo, és un bon moment per donar-li un cop d’ull i veure’n les seves parts.
Alguns alumnes de cursos anteriors van pensar en donar aquest cop d’ull i van anotar el que van observar. Aquí tens una fitxa d’observació creada per en Pere Rehues. Hi han dos documents: un que és la fitxa en blanc i un altre que és la fitxa completada. Tots dos van ser dissenyats per ell.
Si vols fer l’observació del peix (com a feina extra per guanyar una mica de nota) pots utilitzar la fitxa en blanc i completar-la al teu gust.
word Fitxa d’observació d’un peix (en blanc)
word Fitxa d’observació d’un peix (Pere Rehues)

Un altre alumne, el Xavier Armengol va enregistrar en vídeo tot el que va observar i el resultat va ser força “professional”. Aquí els tens:

La Joana Subirats (1ESO 2017-2018) ens va fer aquest Popplet molt xulo sobre els vertebrats. No el deixeu de mirar !!!

Finalment, aquí tens un esquema dels vertebrats d’un altre ex-alumne, en Joan Lapeira. Pot ser molt útil per estudiar.

Característiques dels vertebrats

Comments are closed.