Tema 9: Les plantes

1. Dossier del tema

El dossier del tema és el document més important de les nostres classes. És un document en paper que has d’anar completant a mida que anem explicant els continguts del tema. Conté espais on has de prendre apunts del que anem explicant a classe i conté també alguns exercicis per comprendre millor el tema.
No és una fitxa més que s’hagi de completar i ja està. Serà el teu resum del tema, en el que tens agrupades totes les idees importants que hem estudiat i també el que explica a classe el professor. El pots utilitzar com a referent dels continguts més importants del tema per estudiar i, a més, molt important, serà necessari presentar-lo completat per poder fer l’examen.
acrobat Dossier de treball del tema

2. Llibre

Per a aquest tema utilitzarem com a base el llibre de text (en format paper o en format digital). Com sempre, si tens algun problema de connexió, pots utilitzar aquests documents en format PDF.
acrobat Tema del llibre de text
acrobat ang Tema del llibre en anglès

3. Pràctiques de laboratori

Intentarem fer al laboratori una pràctica d’observació de les parts d’una flor. Ho farem sobre les flors d’un Gerani, que és una flor fàcil d’estudiar i la planta té flors gairebé tot l’any. Si no hi trobem geranis, qualsevol altra flor ens servirà.
acrobat PRA4-Observació d’una flor de gerani

4. Vídeos

Relacionat amb el tema, veurem a classe un vídeo sobre les plantes. Com sempre, el veurem a classe però el pots tornar a veure si ho necessites per completar la fitxa.
peli El regne vegetal

Cada cop que projectem uns vídeos o uns audiovisuals a classe, hauràs de completar una fitxa amb algunes dades que hi apareixen i, com sempre, la fitxa s’haurà de lliurar el següent dia de classe. Aquest és el document que has de completar:
acrobat T09-Vídeo-El regne vegetal

Altres vídeos que pots visualitzar

Un interessant muntatge sobre les plantes del pati d’una escola de Viladecans, amb música i imatges refrescants sobre la vida vegetal del pati.
youtube Les plantes del pati (Escola Dr. Flèming de Viladecans)
Un vídeo en castellà que explica la fotosíntesi a les plantes.
youtube  La fotosíntesi
Un altre vídeo que explica com s’alimenten les plantes.
youtube  ang Biology of plants

5. Tasca en grup

Dins del treball d’aquest tema realitzarem una tasca en grup que inclou una visita al mercat central de Reus. La tasca tracta sobre l’ús que en fem de les plantes com a aliment i sobre quines parts de la planta són les que mengem en cada cas. A continuació tens el dossier de la pràctica i unes animacions que necessitaràs per completar el dossier i que et permetran conèixer millor alguns aspectes.
acrobat Les plantes que mengem (Dossier de treball de l’alumne)

Aquesta és una animació que has de visualitzar per completar l’activitat 9. L’activitat es troba al bloc 3 del dossier.
flash Què està passant a l’interior de la planta de la patata?
Aquesta és una altra animació que has de visualitzar per completar l’activitat 13. Aquesta activitat es troba al bloc 4 del dossier.
flash Experiment de Priestley

Durant la tasca en grup s’han de visualitzar uns vídeos i fer un petit resum del que has vist en cada un. En concret, són les activitats 16 i 17. Aquí tens els enllaços dels vídeos:
youtube Vídeo 1 – La roda dels aliments
youtube Vídeo 2 – La piràmide dels aliments

6. Altres recursos

Un esquema de la fotosíntesi fet per la Mònica Morales, una alumna de cursos anteriors. Com diu a la imatge … sortirà a l’examen:
Esquema fotosíntesi (Mònica Morales)
Aquesta és una animació que et mostra la classificació del regnes de les plantes i les característiques més importants de cada regne que has d’estudiar i aprendre.
flash T09-Les plantes

Un parell de jocs sobre les plantes en anglès. Una sopa de lletres (wordsearch) i un joc del penjat (hangman):
web ang WordSearch
web ang Hangman

Una altra activitat que és una lectura d’un text en anglès, unes preguntes i una mica de vocabulari.
word ang Plants worksheet 1 (word)
acrobat ang Plants worksheet 1 (pdf)

Comments are closed.